PROGRAM "VIKENDOM U SPORTSKE DVORANE"

Aktivnost za učenike od 5. do 8. razreda

 

RIJEČ VODITELJA

Tko od nas barem jedanput nije poželio sjesti u raketu i odjuriti put svemira? Takvo što, naravno, nije moguće, ali dio snova pomaže nam ostvariti i Raketno društvo Zagreb. Već dvije i pol godine i u našoj školi možete se uključiti u ponešto drukčiju izvannastavnu aktivnost – raketno modelarstvo. Što ondje možete izraditi (i naučiti)? Puno toga što kod kuće ne možete – rakete s padobranom (S-3-A), rakete s trakom (S-6-A) i – lansirati ih!

Većina polaznika tvrdi kako je upravo lansiranje najveći "gušt"! U tom "guštu" zasad uživa 15-ak klinaca i klinceza, od petog do osmog razreda. Očekujemo još najmanje toliko! Za one borbenije još je jedan razlog da nam se priključite. Natječemo se po cijeloj Hrvatskoj – bili smo u Čakovcu, Vinkovcima, Obrovcu, Bjelovaru, Sinju, Čehima…Svugdje je bilo puno dobrih lansiranja i odličnog društva!

Što smo postigli? Zavidne rezultate, naravno. Imamo državne prvake: Dominik Sabljak (2012.), Sara Gelenčer (2011.), Zvonimir Sesar (2008.). Ekipno smo bili i drugi i treći (rakete s padobranom), pojedinačno su "briljirali": Zvonimir Sesar (bronca), Bruno Remenar (srebro) i naša Nina Acketa (viceprvakinja Hrvatske)…dakle, "pobrali" smo i medalje! Pa, što čekate? Dopustite da vas rakete očaraju i pridružite nam i vi!

O RAKETNOM MODELARSTVU

Šezdesetih se godina počelo razvijati raketno modelarstvo kao imperativ za sigurno bavljenje raketnom tehnikom djece i mladeži. Tri su osnovne karakteristike raketnog modelarstva:

* modeli se izrađuju od papira, kartona, drveta i plastike, a izbjegava se korištenje metalnih dijelova

* za lansiranje modela koriste se industrijski proizvedeni modeli

* svaki model mora biti opremljen napravom za usporavanje pada modela

U raketnom modelarstvu priređuju se natjecanja u kojima dolazi do izražaja kvaliteta izrade modela. Modeli raketa lete 300-400m visoko, a kada se spuštaju padobranom ili trakom, vjetar ih može odnijeti i više kilometara daleko. Radi toga se natjecanja priređuju van naseljenih mjesta - na sportskim aerodromima ili velikim livadama. Na natjecanju se mjeri vrijeme koje model provede u zraku, tj. vrijeme od lansiranja do spuštanja na zemlju