kategorija / PROJEKTI

PROJEKT "ŠKOLE ZA AFRIKU"

Frana Krste Frankopana | CAP

 

 

Osnovne informacije o projektu:

Projekt "Škole za Afriku" razvio je krajem 2004. godine UNICEF u suradnji sa Zakladom "Nelson Mandela" i "Hamburškim društvom za promoviranje demokracije i međunarodnog prava", kako bi se djeci u 6 zemalja – Angoli, Malaviju, Mozambiku, Ruandi, Južnoafričkoj Republici i Zimbabveu – omogućilo školovanje. 2010. godine UNICEF je svoju brigu za školovanje djece u Africi proširio na još 5 zemalja: Burkinu Faso, Etiopiju, Madagaskar, Mali i Niger, a 2014. na još dvije zemlje: Siera Leone i Gvineju Bisao.

Naime, oko 45 milijuna djece u posebno ugroženim dijelovima Afrike ne ide redovito u školu, a svako treće dijete odrasta u neznanju, siromaštvu i diskriminaciji, osobito u ruralnim područjima. Škole su često prenapučene, slabo opremljene ili jednostavno previše udaljene. Stoga čak i danas milijuni afričke djece nikada ne vide unutrašnjost školske zgrade. Stanje je osobito teško za djecu iz najsiromašnijih krajeva te za djecu koja su ostala bez roditelja (kao posljedica ratova, sukoba ili stradavanja od AIDS-a). Djevojčice su pritom u posebno ugroženom položaju. Umjesto da idu u školu, moraju raditi ili ih obitelji prisiljavaju na brak.

Cilj projekta:

Cilj projekta "Škole za Afriku"jest omogućiti obrazovanje za 38 milijuna djece iz 13 afričkih zemalja. UNICEF će pomoći izgraditi nove ili popraviti stare školske objekte, a djeca će dobiti knjige, bilježnice, olovke i ostale školske potrepštine. Također, UNICEF će educirati učitelje obrazovnim metodama prilagođenim djeci, a važno je istaknuti da su se i lokalne zajednice aktivno uključile u gradnju škola.

Ovaj se projekt temelji na ideji da se, prikupljajući sredstva, kod mladih potakne svijest o njihovoj ulozi u izgradnji boljeg i pravednijeg svijeta. Cilj je uključiti učenike u važna globalna pitanja i osnažiti ih vizijom da se siromaštvo, bolest i nepravda mogu iskorijeniti, te da oni sami mogu i trebaju odigrati aktivnu ulogu u tome. Edukativnim radionicama učenike se potiče na usvajanje životnih vrednota – poštivanje različitosti i njihovih prava, kao i prava drugih.


Evo što sredstva koja prikupimo konkretno mogu osigurati:

• 16 800 kn - opremanje ustanove za predškolski odgoj

• 10 700 kn - opremanje jedne učionice klupama, stolicama i pločom

• 5 700 kn - klupe i stolice za jednu učionicu (60 učenika)

• 700 kn - edukativni paket "škola/vrtić u kutiji"

• 500 kn - školovanje dvoje djece u jednoj godini (knjige, bilježnice, materijale, školske uniforme i trošak poučavanja)

• 350 kn - trodnevna edukacijs za kvalitetniji odgojno-obrazovni rad za jednog učitelja/odgojitelja

• 190 kn - školska klupa i stolice za dvoje učenika

• 95 kn – knjiga I bilježnice za dvoje učenika za jednu školsku godinu

Prikupljenim donacijama pomoći ćemo djeci Burkine Faso da steknu obrazovanje koje će im omogućiti ispunjeno djetinjstvo i ostvarenje njihovih potencijala.

U našoj će se školi sredstva prikupljati na različite načine, zajedničkim akcijama učitelja, učenika i njihovih roditelja, kao i šire lokalne zajednice. 

 

 

SUDJELOVANJE U PROJEKTU JE DOBROVOLJNO!

 

Svima koji se uključe u projekt, od srca hvala što pomažu djeci Afrike da dobiju priliku za obrazovanje, a time i za bolji život!

 

Postavljeno: 14.3.2017. - Saznajte više // Donacija prikupljena na redovitom školskom plesu >>